Drobné opravy poškozených dřevěných povrchů

Dřevo je nádherný materiál a tak se jím obklopujeme většinou i v našem bytě - buď dřevem opravdovým, nebo když není možnost, alespoň jeho napodobeninami ve formě různých syntetických povrchů s dřevěným dekorem. Ať se snažíme sebevíc, dříve nebo později se nám povede některý z dřevěných povrchů něčím poškodit. Rýhy v dřevěné podlaze, naštípnuté rohy nebo proražené výplně dveří a tak dále. Postupů, jak docílit původního stavu věcí je řada a pro různé situace se vždy hodí některé z nich lépe, než jiné.

Dřevěné povrchy lakované barevným lakem často zatmelíme tmelem na dřevo a po přebroušení lokálně natřeme původní barvou, nebo v případě rozdílu odstínů, který může způsobit zvětrání barvy nebo působení světla, přetřeme povrch celý. V případě, kdy by tmelení nestačilo, například když se povede opravdu do hloubky poškodit dveře z masivu, nabízí se ještě vyříznout poškozený kus dveří a nahradit ho zdravým dřevem stejných rozměrů. Opět potom tmelíme a brousíme a práci dokončíme nátěrem. V našem dnešním článku se ale budeme zabývat něčím jiným - jak zacelit drobná poškození nábytku, podlah nebo dveří tak, aby na první pohled nebylo nic poznat ani v případě, kdy nemáme možnost kus dřeva celý přetřít.

Speciální tmely a vosky


Drobným oděrkám na površích ze dřeva, nebo dřevo připomínajících, se doma nevyhneme. Zejména dětem se při jejich neohrabaném pohybu nebo hře podaří udeřit do dveří, skříní, nebo podlahy něčím tvrdým tak, že vznikne promáčklina nebo rýha.
V případech, kdy došlo k poškození povrhu, který ukazuje původní strukturu dřeva, a má původní barvu, nebo barvu získanou mořením, nelze k opravě povrchu použít klasický tmel. Nabízí se ale speciální barevné vosky a tmely. Barevná škála výrobců těchto korekčních tmelů bývá velmi široká a tak není nikdy problém najít vosk nebo tmel přesně té barvy, co jsou poškozené dřevěné dveře, nábytek, nebo dřevěná podlaha.

Rozsah poškození


Na prvním místě je potřeba zjistit rozsah poškození. Drobná poškození opravíme bez obav, ale v případě větších děr nemusí tmel na místě držet a opravené místo může být i navzdory perfektnímu barevnému sladění vidět kvůli absenci textury dřeva. Rovněž je potřeba ověřit, jestli poškození nezasáhlo celá dřevěný díl, jestli není prasklý. Pokud je všechno v pořádku, pokračujeme samotnou opravou.



Interiérové dveře poškozené na hraně mělkým vrypem. Pečlivě vybraný barevný odstín korekčního tmelu dokáže poškození zamaskovat.

Povrch opravovaného místa je nutné srovnat s povrchem nepoškozeným. Kus materiálu může odstávat z místa poškození a ten je potřeba odstranit. poté do opravované prohlubně naneseme předem pečlivě vybraný tmel a necháme vytvrdnout. Poté dlátem, ostrým nožem nebo v některých případech smirkovým papírem zapravíme povrch opravovaného místa tak, aby splynul s nepoškozeným povrchem. Pozor, abyste ostrým předmětem nepoškodili okolí opravovaného místa!
Tento typ oprav se zejména hodí pro podlahové krytiny ze dřeva, ale i laminované, pro interiérové dveře a zárubně, pro nábytek. Zahladí tak stopy po drobném poškození, ale i nevhodně vyvrtaných otvorech při výměně kování a podobně. Poškozené místo není při běžném pohledu vidět a člověk tak ušetří za případnou výměnu, která by často přišla mnohem dráž.

Někdy se opravy nemusejí vyplatit


V případě, že se vám podaří poškodit levné dveře, například z papírové voštiny, a oprava by byla pracná, často vyjde levněji koupit prostě dveře nové, stejně tak se i v plovoucí podlaze dá vyměnit vadná deska za novou, pokud je poškozené místo příliš vidět, nebo je příliš rozsáhlé. Pouze u starých a netypických kusů nábytku, nebo zrovna dveří, které bývaly osazeny do zárubní netypických rozměrů, se nám ale výměna nemusí podařit. V případě, kdy je opravdu nutné dveře vyměnit, často se musí vybourat i zárubně a instalovat nové dveře. V některých případech lze velký stavební otvor zmenšit instalací obložkové zárubně.

Žádné komentáře:

Okomentovat