Kovové zárubně a montáž svépomocí

Předem je potřeba říci, že do interiéru bytu jsou lepší zárubně obložkové, dýhované, nebo přímo dřevěné. V řadě případů ale sáhneme po kovových zárubních pro jejich větší odolnost nebo cenu, například v místnostech mimo obytnou část domu. Jak si takové zárubně namontovat svépomocí a vyhnout se některým chybám, se teď dočtete v tomto článku. Profesionála to z Vás samozřejmě neudělá, ale řekněme, že šikovnější kutil už by pak neměl mít problém. Takže ještě jednou - jak namontovat kovové zárubně svépomocí?

První, co musíte udělat, je kontrola neporušenosti zárubní. Ať už si je přivezete z obchodu sami, nebo Vám je přiveze dopravce, nebo si je dokonce koupíte ve stavebním bazaru (proč ne?), na prvním místě Vás bude zajímat, jestli mají dokonale pravoúhlý tvar. Při přepravě a manipulaci se mohly plechy zárubní pokroutit a to rozhodně nechceme. Začneme vizuální kontrolou balení a rozpěr, pak přeměříme u zárubní úhlopříčky. Někdy není špatné si udělat kontrolu už na prodejně, známe lidi.
Někdy se stane, že zárubně ztratí svůj tvar už při manipulaci na prodejně. Základní vodítko je přeměření úhlopříček, v tomto směru dochází k deformacím nejčastěji.

Druhá kontrola se týká požadovaných rozměrů zárubně a stavebního otvoru. Průchozí výška, šířka zárubně, správné osazení závěsů a výška zámku, typ zárubně. Sem tam se stane, že z obchodu přijde něco jiného, než jste si objednali, takže kontrola je potřeba a rozhodně neosazujte zárubně, které jste vůbec nechtěli!

Důležitý bod je vyznačení polohy zárubní na zdi kolem stavebního otvoru. Zejména v okamžiku, kdy ještě není hotová podlaha chceme ukotvit zárubně do prostoru s maximální přesností.

Nyní vsaďte zárubně do stavebního otvoru. Na obou stranách vyhněte zdící kotvy (obrázek) a vložte je do spáry ve zdi. Řiďte se značkami, které jste si vyměřili před tím a nezapomeňte, že každé kovové zárubně počítají se zapuštěním do podlahy, nejčastěji 3 cm.

Zárubně jsou vybaveny stavebními kotvami pro upevnění do spár ve zdi

Po zapuštění zárubně do stěny znovu zkontrolujte výšku a šířku a úhlopříčky, jestli nedošlo k deformaci stran zárubně. Zajistěte na šířku zárubně rozpěrou, dvěma, nebo klidně třemi, pokud se chystáte z boku pěnovat. Zkontrolujte vodorovné a svislé vyrovnání zárubně, máte poslední možnost s něčím hýbat. Do požadované polohy zafixujte zárubně pomocí klínků na horní straně.

Prostor podél zárubně můžete buď dozdít cementovou maltou, nebo opatrně zapěnovat. S pěnou opatrně, ať si nezdeformujete zárubně tlakem, určitě se hodí nějaká zkušenost před prvním použitím pěny. Pokud mají zárubně rozpěrné úhelníky, nebo jakoukoliv přibodovanou rozpěru, která sloužila jako ochrana tvaru při dopravě a montáži, uřízněte je flexkou. Otloukání kladivem, nebo páčení může vést k poškození a pomačkání zárubní.

Před definitivním upevněním na místě pěnou nebo cementovou maltou je dobré si zárubně rozepřít prknem. Pokud si s pěnou nevěříte, klidně rozepřete zárubně na dvou třech místech.

Nyní očistěte plech zárubní od cementu, pěny a všeho, co by bránilo jejich natření pěknou barvou. Máte hotovo a výsledek je jako od profíků.

2 komentáře:

  1. Mám zárubně bez pantů, jsou tam jen předpřipravené otvory, které jsou zaslepené, jak oddělat tuto záslepku? Zárubeň je již zazděna.
    Děkuji za odpověď.
    Jiří Šťastný

    OdpovědětVymazat
  2. Zboku zárubně u zaslepky je dírka splastovou zaslepkou ta se musí prorazit a zani je šroub na imbus.

    OdpovědětVymazat