Škrábance na dřevěné podlaze

Vedle solidních metod na opravu škrábanců a rýh na dřevěných podlahách jsem našla i pár celkem překvapivých, které přidávám bez záruky vlastního vyzkoušení. Zní ale zajímavě a budu celkem zvědavá, kdo se ozve, že je prubnul na ostro. V závěru samozřejmě přidávám i standardní postup.




Škrábance zničí pěkný dojem z vaší dřevěné podlahy velmi rychle. V časové tísni nebo bez možnosti řešit drobné oděrky komplexní opravou se nabízí několik zajímavých postupů.

Není škrábanec jako škrábanec


Škrábance mohou být různého rozsahu a stupně, a každý z nich vyžaduje jiný druh opravy. Drobné defekty pokoříte bez problémů pomocí různých běžně prodejných sad na odstranění škrábanců. Hluboké rýhy (např. po spadnutí ostrého předmětu, či nešikovného posunutí těžkého nábytku) na dřevěné podlaze sice nikdy sami úplně neodstraníte, ale měli byste být schopni je opravit tak, aby splynuly s okolím a nebyly vidět. 


Pohled zblízka bývá neúprosný. Dřevěné podlahy mají tendenci zdobit se škrábanci, které pěkně vyniknou hlavně v šikmém světle.

Důkladná prevence je základ


Udržováním vaší dřevěné podlahy v čistotě nikdy nic nezkazíte – přetřete ji jednou týdně čističem na podlahy a utírejte špínu/prach/tekutiny okamžitě navlhčeným (nikoli mokrým!) měkkým hadrem či mopem. Umístěte na frekventovaná místa koberečky, přilepte filcové kluzáky na nohy nábytku a židlí, a pomocí kvalitního podlahového vosku pečujte o její krásný vzhled. Nezapomeňte však po 3-4 navoskováních použít odstraňovač vosku před jeho opětovným použitím. Ve tří−pětiletém cyklu byste měli také na často používaná místa nanést polyuretanový ochranný nátěr – a to vždy na důkladně vyčištěnou podlahu! Lehce obruste jeho horní vrstvu, a až bude podlaha hladká, naneste další vrstvu ochranného nátěru a nechte ji zaschnout.

Je to opravdu škrábanec, a jak moc je závažný?


Pokud si nejste jisti, zda je vaše podlaha opravdu poškrábaná, nebo jedná-li se pouze o skvrny, použijte v první fázi froté hadřík a přetřete jím dané místo. Pomůže vám například také směs vody a octa. Poté je nutné odhalit velikost samotné škody, kterou vaše dřevěná podlaha utrpěla. Od hloubky rýhy se totiž odvíjí možnosti nápravného řešení. Zatímco na jemné defekty vám postačí např. „maskovací“ barevná tužka na dřevo (dostupná v různých odstínech), hluboké rýhy vyřeší tmel.


Jestli se jedná skutečně o škrábanec, nebo o barevnou šmouhu, zjistíme teprve s hubkou, kartáčem nebo hadříkem v ruce. Hadřík použijeme vlhký, pomůžeme si octem nebo řídkým jarem, ale pozor, abychom škrábanec ještě nezvýraznili. Zdroj: Wikihow.com


Vychytávky pro drobné škrábance


Ač to zní sebevíc neuvěřitelně, s drobnými škrábanci můžete zatočit už jen díky obyčejnému vlašskému ořechu. Stačí odlomit kousek jádra, několikrát s ním přejet postižené místo, a nakonec ho jemně otřít rukou. Tenhle trik vám však bude fungovat pouze u dřevěné podlahy, a v případě, že je původní barva okolí škrábance přírodní – jinak nelze dosáhnout barevného sjednocení, i kdybyste použili ořechů třeba celý metrák. Zbyla vám černá káva? Vetřete ji jemným hadříkem do poškrábaného místa a využijte tak další možnost skrytí nehezkého vzhledu. V každém případě se však v obou případech jedná jen o krátkodobé řešení.


Potřít ořechem prý může stačit na zamaskování škrábance odlišné barvy. Škrábanec zůstane, ale nebude tak kontrastní. Nevím, vyzkoušíme. Zdroj: Wikihow.com


Jak zatočit s hlubokými rýhami


Pokud vaši dřevěnou podlahu „zdobí“ hluboké rýhy, budete potřebovat pro její ošetření brusný papír (ideálně s hrubostí 220). Obruste škrábanec na povrchu. Brusný prach následně sejměte jemným kartáčem (eventuálně místo ošetřete lakovým benzínem). Pomocí špachtle naneste na postižené místo tónovaný tmel (v barvě, která nejlépe odpovídá vaší podlaze), a to vždy takovým způsobem, aby vrstva o pár milimetrů přesahovala. Pokud neseženete odpovídající odstín, nebojte se použít bezbarvý. Následně nechte vše řádně zaschnout (nebojte se počkat i 24 hodin). Poté použijte znovu jemný brusný papír (s ideální hrubostí 180-400), a opatrně jím srovnejte místo s okolní podlahou do roviny. Pokud jste použili bezbarvý tmel, dokreslete ošetřené místo „maskovací“ tužkou na dřevo v odpovídajícím odstínu.


Při opravě hlubších škrábanců se neobejdeme bez smirkového papíru. Lakované podlahy tak neopravíme, ale v případě vosků a olejů můžeme vystačit s takto lokální opravou. Zdroj: Wikihow.com


Vyvarujte se metodě pokus-omyl


Pokud si nejste jistí správným ošetřením, přenechte práci raději odborníkům. Přece jen mají více zkušeností a pomohou vám najít nejlepší možné řešení – ať v konečném důsledku svým kutilstvím nenaděláte více škody než užitku.


Ideálním řešením je ale koupit si tónovaný voskový tmel v barvě podlahové krytiny, tím zamaskujeme díry a škrábance nejlépe. Stejné tmely použijeme i na nábytek a dveře.

Žádné komentáře:

Okomentovat