Jak ošetřit povrch keramické pánve

Keramickou pánev si řada z nás koupila pod dojmem marketingové masáže, kdy jsme se dozvěděli, že naše oblíbené teflonky škodí zdraví a keramické pánvičky jsou vlastně stejně nepřilnavé, hygienicky nezávadné a ještě nejdou poškrábat. Samozřejmě že se v řadě případů dostavilo rozčarování - keramická pánev se začala připalovat. Jak si s tím poradit a jak zbytečně nenadávat, si teď povíme.


Keramické pánve nejsou podvod, ale...


Předně je potřeba si říci, že keramické pánve nejsou žádný marketingový nesmysl a jako takové si svoje místo v moderní kuchyni klidně uhájí. Reklamy je potřeba brát s rezervou, a to vždycky, tedy i v případě reklam na keramické nádobí. Keramický povrch se značkovému Teflonu nikdy nevyrovná a svými vlastnostmi se podobá spíš smaltu, než syntetickým polymerům. Když se podle toho budeme k pánvičce chovat, odvděčí se dlouhou životností, tedy delší, než u klasických teflonek.

Keramické nádobí - jak moc je nepřilnavé?

První volské oko na keramické pánvi vás snadno přesvědčí, že mezi měkkým teflonem a všestranně odolnou nerezovou ocelí není potřeba dělat kompromis. Zkrátka že se našla pánev s povrchem odolným proti připalování a zároveň proti ocelovým obracečkám. Toto nadšení ovšem vydrží asi tak měsíc, než něco skutečně připálíte. Kde se stala chyba?
Slinutý, dokonale hladký povrch keramiky je vůči připálení o hodně odolnější, než holá ocel. Samotní výrobci ale mírní svoje vášně ohledně smažení bez tuku. Každé smažení by kapku oleje nebo kousek sádla mít mělo, nejen kvůli připečení, ale hlavně kvůli chuti. Abychom ale s kapkou vystačili, je potřeba provádět na nádobí určitou základní údržbu, kterou si vypůjčíme ze segmentu povrchově neupravené litiny.

Jak vypéct povrch pánve k nepřilnavosti

To, čeho chceme dosáhnout, je vytvoření tenkého filmu zuhelnatělé mastnoty. Staré pánve po babičce toho docilují po dvou třech dekádách používání, ale tak dlouho čekat nebudeme. Využijeme rostlinný olej a pánvičku prostě zahřejeme na plotně.

Každý potravinářský olej a tuk má svoji teplotu, kdy na pánvi začne kouřit a začíná se přepalovat. Olivový olej se obecně přepaluje při nižší teplotě, než třeba slunečnice, takže volíme právě takový druh, který se doporučuje pro smažení na vyšších teplotách.

1. Pánev umyjeme vodou a saponátem a následně usušíme.
2. Do pánve nalijeme tolik oleje, aby pokryl celé dno. Dáme na střední výkon ohřívat na plotnu
3. Olej formuje kapky a jezírka - povrch je nesmáčivý, protože je nepřilnavý. Proto je potřeba větší vrstva.
4. Při teplotě, kdy olej začíná na pánvi kouřit, bychom měli nějakou dobu pánev udržovat a neustále dbát na to, aby byl olej na celém povrchu. Jak dlouho procedura trvá, na tom se nikdo neshodne, ale minimálně pár minut tomu dejte. Keramické pánve zpravidla dovolují ohřátí na 250 °C, tak si pohlídejte, abyste nešli přes jejich omezení.
5. Nechte pánev i s olejem přirozeně vychladnout a studenou i vytřete papírovým ubrouskem.

Zbytek mastného filmu zaručí spolu s připečenou vrstvičkou zhruba půl roku dobrých nepřilnavých vlastností. Poté je potřeba proceduru opakovat.

1 komentář:

  1. Vyzkoušeno, funguje to. Dala jsem ale oleje větší vrstvu, protože bych se jinak bála, že se mi pánev pokroutí. Takle, když je v ní víc oleje, přebytečné teplo dává do něj.

    OdpovědětVymazat