Oprava rozklížené židle

U starších (překvapivě někdy i u novějších) židlí narážíme často na problém s rozklíženými spoji, s mechanickým poškozením některé z části, nalomení nebo zlomení části kostry židle, v některých případech se nám potom židle kýve a je potřeba upravit délku jejích nohou. Potřebné nářadí pro většinu těchto oprav je celkem minimální, ale rozhodně se nepouštějte do nějaké krkolomné improvizace.

Nejlepší metodou sesazení dřevěných dílů nábytku je a vždy zůstane lepení bez použití kovu, podle starých technik s použitím kostního klíhu zvané klížení. Jako rozklíženou potom označujeme židli, u které lepené spoje získaly nežádoucí vůli, a bez ohledu na typ použitého lepidla mluvíme o jejím překlížení, nebo sklížení.
Potřebné ruční nářadí:
  • pilník, brusný papír nebo dláto
  • kladivo
  • injekční stříkačka s jehlou (v případě opravy spojů s minimální vůlí)
  • truhlářské svorky a/nebo ztužidla, případně provaz
  • hadřík, hubka, měkká podložka pod kladivo
Než se pustíme do podrobnějších návodů, je potřeba zdůraznit jednu věc. Nikdy, nikdy, nikdy v životě nepodlehněte pokušení pojistit rozklížený dřevěný spoj vrutem nebo hřebíčkem. Lepené dřevěné spoje mají určitou pevnost a pružnost, která koresponduje s vlastnostmi materiálu použitého na celé židli, jejich plocha je spočítaná kvůli zamezení deformací a ne nadarmo se klížené spoje dodnes používají místo šroubovaných. Kovový prvek do spoje vnese úplně jinou fyziku a v průběhu namáhání nevratně poškodí okolní dřevo a brzy si vynutí další opravu, tentokrát mnohem radikálnější.
Ne každý rozklížený spoj nutně potřebuje rozebrat. Někdy je vůle minimální a rozebrání by vyžadovalo roztrhání dalších spojů, které dosud drží. Pokud máme možnost do spáry spoje kápnout trochu lepidla, třeba injekční stříkačkou, uděláme to, spoj zavřeme a fixujeme truhlářskou svorkou nebo provazem. Ke komplexnější opravě se dostaneme v případě, že je rozklížených spojů víc a rychlé flikování by nevedlo k úspěchu.

Fixace slepeného spoje ztužidlem. Profi nářadí práci usnadňuje, ale v nouzi si vystačíte třeba i provazem.
Pokud to situace umožňuje, rozebereme židli na jednotlivé díly. Díly, které nelze rozpojit ručně, můžeme rozpojit opatrným klepnutím kladivem, ale opravdu s citem a přes měkkou podložku. V případě, že některé díly drží pevně, neriskujeme zranění a zlomení dřeva a když nám to nepřekáží v práci, necháme je tak. Důležité je v průběhu práce odkládat jednotlivé díly tak, abychom je zase uměli složit. I dva stejné díly nemusí stejně sedět, dřevo je přírodní materiál a žije tak trochu vlastním životem. Není špatné si v průběhu práce dělat fotografie jako dokumentaci.
Části určené k lepení zbavíme s použitím nářadí, jako je dláto, pilník nebo smirkový papír, starého lepidla, které by zhoršovalo pevnost nového spoje. Pozor, ať neuberete na síle dřeva, díly jsou vyrobené tak, aby do sebe přesně zapadaly. Do každého spoje nakapejte lepidlo (kostní klíh nebo dnes častější disperzní lepidlo převládají, v poslední době jsou populární expanzní lepidla), spoj zatáhněte a zafixujte s pomocí provazu nebo truhlářské svorky či ztužidla, pokud je máte. Přebytek lepidla, který vyteče ze spoje, ihned setřeme do sucha, pozdější odstraňování je komplikovanější.
I v případě moderního nábytku, dodávaného po dílech, není špatné suché spoje pojistit lepidlem, i když výrobce lepidlo neuvádí. Vydrží pak o hodně déle v celku.

1 komentář:

  1. Pokud provádím opravy podobného typu vždy zamířím sem http://www.metal-trade.cz/ . Ještě se mi nestalo, abych s nabízeným sortimentem nevystačil.

    OdpovědětVymazat