Elektrické a akumulátorové vrtačky - jak na údržbu

Při normálním používání elektrické ani akumulátorové vrtačky nevyžadují příliš složitou údržbu nad rámec pravidelného mazání a po delším používání výměnu kartáčů v motoru, které tvoří elektrický kontakt s rotujícím komutátorem. Vzhledem k tomu, že se údržba jako taková liší podle značky i modelu, nejlepší je vždy řídit se přímo přiloženým manuálem, který u drtivé většiny moderních vrtaček najdete v balení z obchodu. V tomto článku se budu snažit popsat základní kroky potřebné k tomu, aby Vaše vrtačka běžela bez potíží co nejdelší dobu.

Není-li návod k obsluze k dispozici, je velice záhodno si dělat jednoduchý náčrt jednotlivých dílů, a jak byly složené dohromady. Nejeden domácí opravář takhle složil vrtačku dohromady a nějaké díly mu zbyly. Pokud nejste zrovna nadaný kreslíř, doporučuji použít digitální fotoaparát a jednotlivé kroky demontáže si fotit tak, aby bylo možné podle nich postupovat při opětovném smontování vrtačky. Této metodě osobně dávám přednost, ale jinak je volba na Vás.

elektrická vrtačka
Rozebraná starší vrtačka Bosh - dobře jsou vidět převody, vinutí motoru, ložiska i komutátor se sběrnými kartáči.


Některé vrtačky mají tělo jako dvě poloviny mušle, které drží pohromadě několik šroubků. Po sejmutí horní poloviny tak celé útroby vrtačky zůstanou uložené v dolní polovině a perfektně přístupné.
U elektrických vrtaček by měla být především odstraněna stará vazelína z převodové skříně a nahrazená vazelínou speciálně vyrobenou pro vrtačky. Tato vazelína je běžně k dostání v obchodech s nářadím a hobby marketech. Motorová hřídel a ložiska by měla být mazána lehkým olejem, pokud výrobce mazání neupřesní nějak jinak. Kuličková ložiska jsou často uzavřena v trvale mazaném krytu už z výroby a nevyžadují tak žádné další mazání.

akumulátorová vrtačka
I moderní akumulátorové vrtačky je potřeba průběžně udržovat, aby Vám vydržely dlouho ve výborné kondici.

Vaše vrtačka Vám často dá sama vědět, kdy je potřeba vyměnit vazelínu a promazat. Začne být hlučnější, než na začátku, a začne vydávat svištivé nebo pískavé zvuky. Je-li to možné, vždy namažte vrtačku ještě před tím, než začne být hlučná.
U některých vrtaček musíte odstranit zvlášť kryt převodové skříně a zvlášť kryt rukojeti, kde se nacházejí kartáče. Některé vrtačky mají kryty kartáčů na opačných stranách těla v zadní části. Chceme-li vyměnit kartáče, pouze odejmeme kryty a kartáče vyjmeme i s pružinou. Dejte si velký pozor, abyste při této činnosti neztratili pružinu. Sledovat, jak se Vám pružina vymrští z vrtačky a zapadne do temného zákoutí garáže nebo dílny, je tak nepříjemné, že to může utlumit Vaše snahy na vlastnoruční údržbu na dlouho dopředu. Takže opět - pozor při vyjmutí kartáčů na pružinu. Oba kartáče při údržbě vrtačky vyměňujeme najednou.
Základní údržba vrtačky není nijak zvlášť náročná. Vyžaduje to chvilku přípravy a trpělivost. Konečným výsledkem je vrtačka, která se mnohonásobně zaplatí prací a nebude potřeba dlouho vyměnit za novou.

Žádné komentáře:

Okomentovat